Een geslaagde middag

Gepubliceerd op 22 september 2018 om 11:21

Op 22 september vond de boekpresentatie plaats van mijn 2e gedichtenbundel ‘Bevrijdenken’.

En lange periode ging vooraf aan deze dag, een periode waarin hard gewerkt werd om te zijn waar ik vandaag ben, dan spreek ik nog niet eens over het schrijven van de gedichten zelf.

 

De gedichten die te lezen zijn in deze bundel zijn geschreven in 2016, op een enkeling na. Een periode uit mijn leven waarin het niet zo goed met mij ging en ik uiteindelijk hulp zocht en kreeg. Er is veel gebeurd in dit jaar en ook in de jaren die volgden, maar die geen onderdeel meer zijn van ‘Bevrijdenken’.

 

Ik ben ruim een jaar bezig geweest met het schrijven van de gedichten, een half jaar met het vinden van een uitgever en nog eens een jaar met het daadwerkelijk realiseren van het boek. Ik vond Marcel Vaandrager en zijn vrouw Irene op een besloten poëzie bijeenkomst waar we met elkaar in gesprek raakten en zo begon het balletje te rollen. Ik stuurde mijn werk op en zo vonden er een aantal ontmoetingen plaats waarin we de inhoud van de bundel vorm gaven om voor maximale kwaliteit te kunnen gaan.

 

In de tussentijd maakte ik deze website en richtte ik mij tot de promotie en de presentatie van de bundel, wat ook zeker voor creatieve uitdagingen zorgde. Bij mij eerste bundel ‘Met Het Blote Oog’ was dit allemaal niet aan de orde omdat ik toen nog niet wist waar ik aan begon. Dit keer wilde ik het beter doen!

 

De presentatie was een geslaagde middag met een intiem klein en aandachtig gezelschap. Ik ben dankbaar voor de mensen die aanwezig waren en de mensen die mij in de afgelopen jaren geholpen hebben. Ik ben niet alleen een bundel rijker, ik ben ook mijzelf rijker, ik ben naar mensen toe geroeid en ik heb nieuwe mensen leren kennen. Ook hebben mensen mijn leven verlaten. Hoe dan ook ik ben dankbaar voor alle kansen, mensen en mogelijkheden die mijn leven verrijkt hebben en stel mij open naar wat nog komen gaat!

 

Een stukje uit mijn speech:

 

Gedichten schrijven is voor mij een manier van uiten. Hoewel ik voor mensen die mij kennen misschien overkom als extrovert en open, raak ik ooit enorm verward door hoe denken en voelen met elkaar in gevecht kunnen zijn en is kwetsbaar zijn moeilijk… laat staan communiceren. Door middel van het schrijven van gedichten communiceer ik met mijzelf, ik pas een zelfreflectie toe, ik sta even stil bij wat mij bezig houd of wat mij verward… dingen waar ik vraagtekens bij zet en waar ik antwoorden op wil. Ook zijn het momenten van bewustzijn die ik graag wil vereeuwigen, mooie momenten, grappige momenten, maar ook pijn en verdriet, onmacht en frustratie. Ik lees dan ook met regelmaat mijn eigen gedichten terug om te evalueren waar ik stond in het leven en waar ik sta in het leven. Het mooie aan wat ik schrijf is dat het over hele algemene dingen gaat waar veel van jullie misschien ook we tegen aan lopen.

Onderwerpen als  maatschappelijke draaglast, identiteit, levensvragen en antwoorden, verdrongen emoties maar ook onbezonnenheid, liefde, humor en magie komen aan bod. Kwetsbare eerlijkheid en bijzondere perspectieven brengen je dichter bij jezelf en maken je bewuster. Met ‘Bevrijdenken’ ga ik jullie daarmee helpen.


«   »