Platjes

Gepubliceerd op 15 januari 2024 om 15:32

Ik vroeg mij af, terwijl ik afgekeken de som opgeteld zag worden bij Lisanne, toen het mooiste meisje, nu een dertien-in-een-dozijn-moeder, of er voor schaamluiskammetjes zijn? Het was een warme zomerdag. Iedereen deed liever softbal toen de meester mij vroeg, want ik droeg de eer van jarig zijn als een scoutinguniform vol insignes. Of gym binnen of gym buiten? Ik zag mijzelf naakt, trots en behaard mijn puberplasser wassen naderhand, nonchalant een flinke vent met schaamluisloos, schaampluis, dus koos ik voor binnen zodat ik mijn pruik pronken kon. Of er voor schaamluis kammetjes zijn? Kan ik mij nog steeds niet voor de geest halen hoe, je van een koloniepony en platjes in je paardenstaart een reis maakt naar een navelbaard?

 

Lisanne ging krabbend naar huis. Ik stond mijn eerste ongeschoren mini-afro ten toon te stellen hopend op ooh’s en aah’s, misschien een wauw, helaas was er meer mannelijk vacht dat zacht uitdoste, krullend rondging door de kleedkamer. Of er schaamluiskammetjes zijn, bleef ik mijzelf afvragen terugdenkend aan kaalgeschoren op het beeldscherm van mijn eerst laptop tussen schrikbarend veel Donald Duck en Pokemon. “Nee mam, doe normaal, ik ga dat echt nooit kijken, moet toch zeker wel de meest gebroken ‘Nee mam, ik zweer het” zijn.

 

Het hield mij bezig. Nu weer aangekleed nog steeds van slag na het ongemakkelijke praatje van meester Ad die ochtend, toen bladzijde acht en negentig seksuele voorlichting las, hij ergens daartussen noodzaak vond in zijn eigen toevoeging over gulpglibberaars, zoals hij ze noemde en de klas volledig stilviel. Alsof Stephen King ons in beeldspraak kwam uitleggen hoe voortplantingsorganen radioactief zijn en levensgevaarlijke mutaties veroorzaken bij Lisanne, van wie ik alleen nog droom haar te kussen met flesje draaien.

 

Of er schaamluiskammetjes zijn, het leek mij overbodig, hoewel schaamluis een serieus probleem blijkt. Het lijkt mij overdreven. Later die dag stak ik mijn hand op, wachtte mijn beurt af toen Napoleon de revue passeerde, waarna ik leerde dat sommige vragen straf opleveren. Ik herinner mij die warme zomerdag, mijn verjaardag en mijzelf aan het eind van deze dag vol verwarring en emoties, sta ik in de badkamer mijn trots te scheren. Ik leerde dat ik echte vragen zelf moet beantwoorden.